Flash Vijesti

Zenka:Uspješnom saradnjom suočavamo se sa svim izazovima koji su pred romskom populacijom

Crna Gora visoko cijeni značaj suživota i sprovodi sve potrebne aktivnosti u cilju očuvanja istog, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka čestitajući svim pripadnicima/ama romske populacije Svjetski dan Roma.

Ministar je naglasio da će Vlada Crne Gore nastaviti da unaprijeđuje položaj romske zajednice u Crnoj Gori zajedno sa svim relevantnim partnerima. Da bismo razumjeli čovjeka, moramo poznavati i razumjeti njegovu istoriju i kulturu rekao je ministar. U prethodnom periodu dokazali smo posvećenost Crne Gore očuvanju koncepta multinacionalne i multikonfesionalne države, istakao je Zenka.

Prema njegovim riječima, posebno je važno što se zajedno odnosimo prema svim izazovima sa kojima se romske populacija suočava kako bi ostvarila sva svoja prava.

Nj.E. Aivo Orav šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori istakao je da se Evropska unija zalaže za društvo gdje je jednak tretman realnost za sve manjine, društvo u kojem su romskim zajednicama data ista prava i mogućnosti kao i svim ostalima. Evropska unija ohrabruje Crnu Goru da ispuni svoje obaveze, da ojača borbu protiv diskriminacije i da podrži učešće i predstavljanje Roma u svim sferama života u privredi i društvu.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković rekao je da prilika da se zapitamo, da li smo učinili dovoljno za stvarno i suštinsko uključivanje Roma kao naših sugrađana u naš svakodnevni život. Zaštitnik smatra da nismo. Prema njegovim riječima moramo posvećenije, zajedničkim planovima i zalaganjima doprinositi da se svaki pripadnik/ca romske populacije osjeća prihvaćeno i da živi u uslovima dostojnim čovjeka, u uslovima koji poštuju urođeno dostojanstvo i autonomiju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Centrom za očuvanje i razvoj kulture manjina i Romskim savjetom, obilježilo je danas 8. april – Svjetski dan Roma događajem pod nazivom „Rušimo predrasude“ u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“.

U okviru događaja za najmlađu publiku, dječiji glumac Radojica Staković (Šanta Panta) izveo je predstavu „Da sam nako ko vlada planetom – kratka priča o ljudskim pravima“.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*