Flash Vijesti

U Podgorici je realizovan projekat “Reopen Doors”

Projekat “Reopen Doors” je realizovan u Podgorici u saradnji sa Glavnim gradom i Romskim savjetom. Cilj projekta:  obuka i stažiranje  mladih Roma u administraciji Glavnog grada. Romski Savjet je bio partner u ovom projektu tokom realizacije ovog  projekta.
Projekat je trajao godinu dana, od toga osam  mjeseci obuke u Edukativnom centru Montenesoft, gdje je 30 polaznika učilo digitalne vještine, kompjutersku pismenosti, crnogorski jezik, engleski jezik, administrativne vještine, rad sa psihologom i sociologom i interkulturalno učenje.
Od njih 30 koliko je pohađalo obuku, dvanaestoro njih  koji su pokazali nabolji rezultat na kraju obuke stažiralo je u poslovnim jedinicama Glavnog grada. Nakon zavrsenog stažiranja, Glavni Grad je iskazao potrebu da zadrži četvoro  najboljih  (Veron Halili, Samanta Bajra, Nakija Rama i Dževad Alijaj )  i pružio im mogućnost zaposlenja za još dodatana 4 mjeseca od septembra do kraja decembra. U planu je da od njih  četvoro, dvoje najboljih dobije ugovor o stalnom zaposlenju  u jedinicama  Glavnog Grada.
Navedene  pojedinosti su saopštili  Predstavnici Romskog savjeta: Predsjednik Mensur Šaljaj, Predsjednik UO Senad Sejdović,  Ljubomir Milev, Koordinator edukativnog Centra Montenesoft i Natalija Đaletić  Izvršna direktorica Edukativnog Centra Montenesoft.
Predsjednik Mensur Šaljaj  se zahvalio predstavnicima Edukativnog Centra Montenesoft na saradnji i izrazio nadu i očekivanja da će ovakvih projekata biti i ubuduće. Takođe je pohvalio krajnji cilj ovog projekta, a  to je učešće Roma u institucijama sistema i nastavio: “Ovakvi projekti su trajnog karaktera jer smo uspjeli da bar dva Roma/kinja zaposlimo u organima lokalne uprave. Romski savjet će i ubuduće pružiti svu neophodnu podršku svim pojedincima, subjektima koji su spremni da kvalitetnim projektim direktno doprinose poboljšanju položaja Roma u Crnoj Gori”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*