Flash Vijesti

Standardizacija romskog jezika uslov očuvanja identiteta zajednice

Podgorica 28.09.2018.godine

Standardizacija romskog jezika bila je jedna od glavnih tema sastanka koji su predstavnici Romskog savjeta inicirali sa Ministarstvom prosvjete. Osim ove teme, na sastanku je bilo riječi i o ukupnim naporima i postignućima države Crne Gore kada je u pitanju obrazovanje romske zajednice. Rok Djoljaj iz ministarstva prosvjete, istakao je zadovoljstvo posjetoim predstavnika Savjeta i založio se da saradnja sa ovim tijelom romske zajednice bude što jača i intezivbnija. On je istakao da postoje pozitivni pomaci u obrazovanju romske zajednice i da je to razlog za zadovoljstvo svih koji su uključeni u taj proces.

Senad Sejdović iz Romskog savjeta, saopštio je da Savjet kao krovna institucija romske zajednice želi konkretniju i jaču saradnju sa institucijama sistema. U cilju postizanja potpune inkluzije Romski Savjet je pokrenuo niz sastanaka kako bi upoznali predstavnike institucija sa planovima aktivnosti i izazovima koje žele da u saradnji sa sistemom rješava.  Jedan od prioriteta u narednom periodu je standardizacija romskog jezika kao uslova očuvanja identiteta romske zajednice. Senad Sejdović kazao je da je romski jezik standardizovan u nekim zemljama regiona poput Srbije i Makedonije i da bi to isto trebalo uraditi kad je u pitanju naša država.

Savjet bi mogao da pomogne u uspostavljanju kontakta sa lingvistima iz Srbije kako bi se omogućio rad na standardizaciji romskog jezika. Bez standardizacije jezika i njegovog očuvanja ne možemo postići cilj da i romska populacija bude ravnopravna sa svim ostalim nacionalnim zajednicama koje imaju mogućnost da govore i pišu na svom maternjem jeziku.  Sejdović se osvrnuo i na pitanje stipendiranja učenika i studenata Roma i kazao da Savjet smatra da i dalje treba dijeliti stipendije kao vid podrške u obrazovanju. Medjutim, stav Savjeta je da treba uvesti oštrije kriterijume kako bi ta podrška zaista dolazila do onih kojima je najpotrebnija i koji je najviše zaslužuju. Stipendijski program treba redefinisati i postaviti tako da funkcioniše na način koji će obezbijediti blagovremnu isplatu stipendija jer u suprotnom dolazi do slučajeva odustajanja od školovanja zbog izostanka podrške. Takav slučaj, kazao je Sejdovič, zabilježen je na terenu gdje je jedna od učenica srednje škole odustala od daljeg školovanja i pored dobrog uspjeha, jer nije mogla finansijski da podnese zahtjeve koje obrazovanje iziskuje.

Sejdović se osvrnuo i na pitanje romskih medijatora i istakao da se treba voditi računa da to budu osobe iz redova romske populacije koje znaju jezik zajednice. Bez znanja jezika nemoguće je očekivati da medijatori uspješno rade svoj posao. Romski jezik je neophodan uslov da oni mogu da komuniciraju sa djecom ali i njihovim roditeljima. Savjet bi u ovoj stvari mogao da bude uključen i pomogne u motivisanju onih osoba iz romske zajednice koji bi mogli da postanu medijatori. Ukoliko nema potrebnog kadra bolje je i odustati od zapošljavanja bilo koga za mjesto medijatora.

Martin Prenkočaj iz Ministarstva prosvjete izrazio je slaganje sa potrebom da se zna romski i albanski jezik ali da je trenutno takva situacija da se na konkurs za medijatore javilo više osoba koje su iz ne romske zajednice. U sklopu razgovora o medijatorima razmatrana je mnogućnost i da Romski Savjet pomogne u smislu logističke podrške obukama medijatora koje se planiraju realizovati nakon što se konkurs za tu radnu poziciju zatvori.  Rok Djoljaj je izrazio spremnost, da ukoliko postoji model standardizacije romskog jezika u regionu, ministarstvo prosvjete razmotri način da se taj model primijeni i u Crnoj Gori. Ministarstvo prosvjete potpuno je otvoreno za saradnju na planu standardizacije i spremno da radi na rješavanju ovog pitanja u našem društvu. Na kraju sastanka zaključeno je da Romski Savjet pripremi tekst Memoranduma koji bi nakon toga bio proslijedjen Ministarstvu prosvjete na dodatne komentare i dopune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*