Flash Vijesti

Slijedi nam intelektualni preobražaj romske zajednice u Crnoj Gori

Koristim priliku da svima poručim, nećemo biti ničiji pijuni. Nemojte nas tako doživljavati, jer ću Vas razočarati

Predsjednik Romskog Savjeta je istakao: promjene koje su se ovih dana desile u romskom savjetu bile su neminovne i neophodne i to se nije moglo izbjeći. Ako neko misli da su promjene deklarativnog karaktera, ubrzo će shvatiti da su bili u zabludi. Savjet nastavlja sa radom tamo gdje smo stali za dobrobit našeg naroda. Ostavkom dugogodišnjeg predsjednika Romskog savjeta, svjestan sam da sam na sebe preuzeo veliku odgovornost i obavezu. Zahvalan sam članovima romskog savjeta, koji su mi ukazali povjerenje, da u narednom periodu obavljam dužnost predjsednika Romskog Savjeta.

Učinit ću sve da opravdam povjerenje mojih sunarodnika, kako Roma tako i Egipćana, jer smatram da su problemi Roma i Egipćana identični. Mnogo toga nam je zajedničko, a eventualne razlike ćemo ostaviti po strani. Cilj mi je želja da se bavimo zajedničkim problemima, jer zlo i dobro djelimo zajedno. Tako sam vaspitan od djetinstva, tako ću se i ponašati, da ne pravim podjele u društvu, uostalom zajedno ćemo lakše do cilja, a cilj nam je da ostvarimo naša prava i da se za njih institucionalno izborimo. Funkciju predsjednika Romskog savjeta doživljavam kao obavezu i odgovornost prema svom narodu i državi kojoj pripadam.

Neću, ne želim, niti ću ikada pristati da budem vođa, kojeg bez pogovora treba slušat, želim da budem na usluzi svom narodu, da mi ukažu na svaku eventualnu grešku ili propust, tako sam vaspitan i tako će ostati, sve dok budem obavljao funkciju predsjednika. Problema je mnogo, decenijama su stavljeni pod tepih i do danas su ostali nerješeni. O tome ću javnost detaljno informisati nekom drugom prilikom.

Kao predsjednik Romskog savjeta ponašat ću se kao prvi među jednakima sa mojim saradnicima, a prevashodni cilj će nam biti, institucionalno zalaganje za poboljšanje položaja našeg naroda u Crnoj Gori. Nećemo promjeniti kurs naših zalaganja ni za jedan pedalj. Zalagat ćemo se za demokratsko društvo, građansku Crnu Goru, gdje ćemo i mi kao manjina institucioanlno definisati svoj status pod vedrim nebom Crne Gore. Želimo da aktivno učestvujemo u odlučivanju i kreiranja društvenih procesa u Crnoj Gori.

Koristim priliku da svima poručim, nećemo biti ničiji pijuni. Nemojte nas tako doživljavati, jer ću Vas razočarati. Ovo je prilika da sprovedemo u djelo ono za šta sam se oduvjek zalagao: „intelektualni preporod i preobražaj romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori“. Samo nas nemojte sputavati i opstruirati, očekujemo podršku, ruku prijateljstva i saradnje svih subjekata, koji su spremni da nam pomognu na putu, kojeg smo odavno definisali, a nikada je nismo sproveli do kraja: Integracija bez asimilacije.

Želim svima da poručim da ćemo se za naša prava institucionalno boriti mnogo energičnije, odlučnije, nego što je to bilo do sada, svakako demokratski u skladu sa Ustavom Crne Gore i međunarodnim standardima. Nastojat ćemo da poboljšamo saradnju i gradimo međusobno povjerenje, sa Ministarstvom prosvjete nauke kulture i sporta, Ministarstvom Finansija i socijalnog staranja, Ministarstvom pravde ljudskih i Manjinska prava, Fondom za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, kao i sa ostalim međunarodnim institucijama i Nevladinim Organizacijama.

Naš slogan u našim svakodnevnim aktivnostim biće: Pravda i jednakost za sve i u svim segmentima društvenog djelovanja. Institucionalno ćemo se boriti protiv svih oblika javne i skrivene diskriminacije po bilo kom osnovu. Mnogo je primjera selektivne pravde u našem svakodnevnom životu, a selektivna pravda je najgora vrsta nepravde. Ukazat čemo na to, jer nemamo pravo da ćutimo, to dugujemo sadašnjim, ali i budućim generacijama. Ovo je bio moj pokušaj da se ukratko iskreno predstavim građanima Crne Gore, narodu kojem pripadam, crnogorskoj javnosti, međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Crnoj Gori i Ambasadama.

Predsjednik Romskog Savjeta Mensur Šaljaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*