Flash Vijesti

Sastanak u opštini Bar

Bar 28.03.2019.godine

Potpredsjednik Romskog Savjeta Senad Sejdović sastao se sa sekretarom za društvene djelatnosti opštine Bar gospodinom Naserom Krajom. Tom prilikom bilo je razgovora o situaciji u kojoj žive pripadnici/ce romske populacije u ovoj primorskoj opštini.
Potenciran je težak položaj romske zajednice u naseljima Sokolana i Volujica. U tim naseljima uslovi života su ispod granica ljudskog dostojanstva, budući da ljudi žive bez osnovne infrastrukture i uslova za normalno funkcionisanje.
Iz opštine su saopštili da su sistematizovali radno mjesto samostalni savjetnik za manjinska prava u okviru kojeg će biti radjeno na pitanjima koja su značajna za inkluziju romske zajednice. Takodje, opština Bar ima potpisane memorandume o saradnji sa Savjetom Evrope i Savjetom za ljudska i manjinska prava.
Na sastanku je govoreno i o tome da je potrebno da se urede statistički podaci o romskoj populaciji u Baru kako bi se znalo koliko je tačan broj ovog stanovništva, njihove potrebe, situacija u pogledu smještaja, infrastrukture i svega onog bez čega savremeni život nije moguć.
Sejdović je posebno istakao ugroženost stanovništva u naselju Volujica u kojem je slika života ista kao i ranijih godina.
Iz opštine su saopštili da je donešen Lokalni akcioni plan kojim su definisane mjere i aktivnosti usmjerene na integraciju romskog stanovništva.
Na kraju sastanka je dogovoreno da se saradnja uspostavi i intezivira u narednom periodu na dobrobit romske zajednice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*