Flash Vijesti

Sastanak u Ministarstvu prosvjete

Podgorica 20.06.2019

Romski Savjet je u sklopu svojih intezivnih sastanaka sa predstavnicima institucija održao i tematski sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete odnosno Veljkom Tomićem, direktorom direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih i Martinom Prenkočajem, samostalnim savjetnikom u direktoratu za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda.
Potpredsjednik Romskog savjeta Senad Sejdović, upoznao je g. Tomića i Prenkočaja sa situacijom na terenu i poterbama pripadnika romske zajednice u odnosu na aktuelni upisni rok u srednje škole.
Naime, mnogi učenici/ce završnih razreda osnovne škole potencijalni srednjkoškolci nalaze se u situaciji da ne mogu da upišu one smjerove koje žele zbog nedovoljnog broja bodova. To je po mišljenu Sejdovića mogući problem jer će usloviti da imamo sve manje učenika/ca na smjerovima IV stepena a posledično i na fakultetu. Sejdović smatra da bi trebalo razmotriti mogućnosti da se ovim učenicima pomogne sa dodatnim mjerama podrške, osim dodatnih šest bodova, kako bi nadoknadili nedostajući broj bodova. To bi moglo da pomogne da se učenici/ce iz romske zajednice lakše upisuju na smjerove IV stepena stručne spreme i kasnije nastave sa fakultetskim obrazovanjem. Situacija je takva, istakao je Sejdović, da romska djeca u nižim nivoima obrazovanja nemaju dovoljno kvalitetno obrazovanje što im kasnije stvara problem da se uključe u sekundarno i tercijarno obrazovanje. On je kazao da treba strateške mjere primjenjivati od početka obrazovanja, tačnije da treba obezbijediti učenje na romskom jeziku i podršku medijatora ili mentora i u predškolskom i osnovnom obrazovanju kako bi uspjeh djece bio bolji i oni se lakše uključivali u srednju školu i birali ona zanimanja koja zaista žele da uče.
Ovakvo mišljenje Sejdovića naišlo je na opravdavanje kod gospodina Tomića iz Ministarstva prosvjete, koji dijeli slične stavove. Međutim, stanje je trenutno takvo da se ne može raditi izvan propisanih normi. Naime, kako je objasnio Tomić, od prethodne školske godine funkcionišu jasni kriterijumi upisa u srednju školu koji sadrže između ostalog i afirmativnu akciju u vidu šest dodatnih bodova za romske učenike/ce. Na osnovu toga se vrši upis i svi oni koji ne zadovoljavaju ovaj uslov ne mogu biti upisani na smjer za koji konkurišu. Naravno, postoje alternative u vidu upisa ne neki drugi smjer na kojem ima slobodnih mjesta. Tomić je dalje istakao da ne treba bježati od zanatskih zanimanja i obrazovanja za iste jer su oni trenutno natraženiji i za njima postoji najveća potreba na tržištu rada. Takođe, i za učenike/ce koji upišu neki od smjerova za deficitarna zanimanja dobijaju podršku u vidu stipendija. Dakle, zaključio je Tomić, u Ministarstvu postoji otvorenost za potrebe romskih učenika/ca ali da treba s obje strane raditi na tome da se učenicima predstave realne opcije i mogućnosti za upis. Predložio je da se prije upisa za narednu školsku godinu organizuje sastanak sa svim potencijalnim srednjoškolcima kako bi im se na pravi način predstavile mogućnosti za nastavak škole.
Gfospodin Prenkočaj istakao je da funkcioniše i program stipendiranja za učenike/ce srednjih škola i studente/kinje na fakultetima, da Ministarstvo pruža podršku u smislu oslobađanja od troškova vanrednog polaganja za IV stepen stručne spreme. To sve, kako je istakao, utiče na sve veći broj učenika/ca u srednjim školama i na fakultetima.
Na kraju sastanka zaklučeno je da saradnja između Ministarstva prosvjete i Savjeta treba da bude intezivnija i u kontinuitetu kako bi se na pravi način identifikovale mjere za podršku učenicimaiz romske zajednice i kreirale eventualne mjere podrške i pomoći u nastvaku obrazovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*