Flash Vijesti

Saglasnost na nacionalne simbole Albanskog, Hrvatskog i Romskog naroda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 24. Septembra 2020. dala saglasnost na Odluke o etalonu grba, zastave i notnom zapisu himne pripadnika albanskog, hrvatskog i romskog naroda u Crnoj Gori.
Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori odlučio je da pripadnici Albanskog naroda u Crnoj Gori mogu upotrebljavati albansku nanacionalnu zastavu – crnog dvoglavog orla na crvenoj podlozi, kao grb – crnog dvoglavog orla iznad kojeg je Skenderbegov šljem, na crvenom štitu sa žutim obrubom i kao himnu pjesmu „Rreth flamurit të përbashkuar“ („Oko objedinjene zastave“). Dok za Dan nacionalnog praznika pripadnika albanskog u Crnoj Gori određen je 28. novembar – Dan nacionalne zastave.
Takođe, Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori odlučio je da pripadnici hrvatskog naroda u Crnoj Gori mogu upotrebljavati zastavu i grb Republike Hrvatske, te hrvatsku himnu („Lijepa naša domovino“). Za Dan nacionalnog praznika pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori utvrdilo je 13. januar – dan prijenosa mošti Svetog Tripuna u Kotor (Karike).
Romski savjet u Crnoj Gori odlučio je da pripadnici romske zajednice mogu upotrebljavati plavo-zelenu romsku zastavu sa romskim točkom, a kao himnu pjesmu „Đelem, đelem“ (Išao sam, išao), koje je prihvatio Svjetski kongres Roma 1971. godine, da kao grb koristi crveni točak. Za Dan nacionalnog praznika Roma u Crnoj Goru utvrđen je 8. april – Svjetski dan Roma, takođe proglašen na Svjetskom kongresu Roma 1971. godine.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*