Flash Vijesti

Romski savjet traži smanjenje cenzusa na 0,35 odsto


Romski savjet podnio je Skupštini Crne Gore inicijativu za smanjenje cenzusa za ulazak u Parlament sa 0,70 na 0,35 odsto za pripadnike tog naroda, po sistemu afirmativne akcije.
To je saopštio predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović na regionalnoj konferenciji „Inkluzivne politike za Rome” održanoj u hibridnom format, saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.
U inicijativi se navodi da Romi kao ravnopravan politički subjekt u Crnoj Gori još ne postoje i njihov glas se ne čuje u Parlamentu.
To znači, kako se ocjenjuje, da Romi ne mogu na adekvatan način da artikulišu političke interese, preko svojih izabranih predstavnika u crnogorskom parlamentu, što dovodi do toga da njihovi problemi ostaju neprimijećeni.
Iz Romskog savjeta ističu da je neophodno da sastav Parlamenta u potpunosti odražava sve društvene raznolikosti i garantuje političku jednakost.
Inicijativa je, u skladu sa Poslovnikom Skupštine, proslijeđena i Vladi Crne Gore.
Vučurović je podsjetio da je sličnih inicijativa bilo i ranije.
“Nacionalni savjet Roma je podnio zahtjev, a Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore pokrenuo inicijativu za izmjene i dopune Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je utvrđen zakonski princip o sticanju prava na jedan poslanički mandat koji se, za sada, primjenjuje samo za pripadnike hrvatskog naroda”, kazao je on.
Prema riječima Vučurovića, predložili su da Skupština obezbijedi ovaj zakonski princip i za pripadnike romske manjinske zajednice u Crnoj Gori.
Vućurović je kazao da je i grupa nevladinih organizacija – Mladi Romi, Građanska alijansa, Centar za demokratsku tranziciju, Phiren Amenca i Centar za romske inicijative 4. aprila 2018. godine, podnijela inicijativu Skupštini za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika.
“Zakon do sada nije promijenjen na način predložen u inicijativama iz 2013. i 2018, dok ostaje da se vidi kakve će biti reakcije na nedavno podnešenu inicijativu Romskog savjeta”, kazao je Vučurović.
On smatra da je važno nastaviti sa edukativnim aktivnostima predstavnika romske i egipćanske zajednice u cilju njihovog osposobljavanja za učešće u javnom i političkom životu.
“Potrebno je izgraditi prilike za društveno osnaživanje romske i egipćanske zajednice, posebno na lokalnom nivou, razvijanjem inkluzivnih i participativnih procesa od lokalnih samouprava i organizacija”, kazao je on.
Vučurović je podsjetio da je krajem 2019. godine u Crnoj Gori formirana prva romska politička partija-Demokratska partija Roma, dok postoji i građanska inicijativa Građanski pokret Roma i Egipćana- UPRE (Ujedinjeni pokret Roma i Egipćana).
“Demokratska partija Roma nije učestvovala na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020, dok najavljuje učešće na lokalnim izborima za Glavni grad, čije se održavanje očekuje u maju sledeće godine”, rekao je on.
Vučurović je saopštio da u novom sazivu Skupštine Crne Gore nema pripadnika romske populacije.
“Međutim, to ne znači da se poslanici aktuelnog saziva Parlamenta ne zalažu za poštovanje i unapređenje prava pripadnika romske populacije”, poručio je on.

 

Leave a Reply