Flash Vijesti

Romski savjet podržava priključenje Crne Gore NATO savezu

Članovi romskog savjeta su raspravljali i  podržali inicijativu  države Crne Gore za učlanjenjem u NATO  alijansu  i konstatovali da NATO savez podrazumjeva, bezbjednost svih njenih građana i  da ne postoji uzvišeniji cilj od osejćaja da  ste kao građanin bezbjedni. Što istovremeno podrazumjeva slobodu, vladavinu prava i demokratizaciju društva.

Bezbjednost koju garantuje NATO savez je nešto, što svaki građanin priželjkuje. Naročito u vremenima, kada ne znate, šta se sjutra može desiti.  Sve ono što se  dešava u našoj neposrednoj blizini, lako je moguće  da  se  jednog dana  prelije i u državama regiona, pa i u Crnoj Gori. Stoga romski savjet  smatra da je učlanjenje Crne Gore  u NATO savez, priotitet, koji nema alternativu.  Država Crna Gora treba da  se dugoročno fokusira na bezbjednost svih njenih građana i ne postoji uzvišeniji cilj od toga, a  NATO  savez je nabolja grancija za bezbjednost svih  njenih građana .

Ubjeđeni smo da članstvo  Crne Gore Evropskoj Uniji, je nešto što svi željno iščekujemo, zbog ekonomskog prosperiteta države Crne Gore, od čega ćemo svi imati benefite.  Crna Gora kao država sa skromnim ekonomskim mogućnostima, jedino u okviru NATO-a može efikasno odgovoriti na eventualne  izazove i prijetnje kao što su organizovani kriminal, terorizam,  prirodne katastrofe i slično.

NATO savez, kao sistem kolektivne bezbjednosti, njenim članicama garantuje sigurnost i nepovredivost njenih granica, ekonomski prosperitet, privlačenje stranih investicija.  Stoga je članstvo u NATO jedina dugoročna garancija bezbjednosti i preduslov za stabilan ekonomski razvoj Crne Gore.

Nesumnjivo je u interesu Crne Gore da bude članica jednog takvog saveza, jer  je  NATO savez ne samo  vojna, nego i politička  asociacija,  koja se zalaže za iste vrijednosti, principe i ciljeve koje ima i Evropska Unija. Ispunjavanje kriterijuma za članstvo u NATO-u  znači i postizanje standarda,  potrebnih za članstvo u EU, pogotovu u pogledu vladavine prava.

Iz navedenog proizlazi  da su evropske i evroatlantske integracije dva komplementarna procesa koja se prožimaju, i koja su, u načelu, međusobno zavisna. Neralno je očekivati da dabijemo poziv za priključenje evropskoj uniji, kojeg  svi željno iščekujemo, a  istovremeno odbaciti ili distancirati se od  članstva u NATO  alijansi, to je jednostavno nemoguće.

Bezbjednost je nešto čemu stremi sav normalan svijet, segment bezbjednosti je  naročito važan za manjinske zajednice. Praksa je pokazala sledeće: kad  su u pitanju krize različitog oblika, socijani nemiri i  slično,  po nekom nepisanom pravilu, u takvim okolnostima, prvi su na udaru manjinske zajednice. Ako se vratimo unazad nekoliko decenija, lako je uočiti da je navedena praksa, jedna gorka istina.

Država Crna Gora, njene institucije će odlučivati, kako i na koji naćin će se odnostiti prema ovoj inicijativi. Romski savjet bez dvoumljenja podržava  ovu inicijativu. Čak i ako dodje do eventualnog  referenduma, romski savjet, kao krovna institucija Roma u Crnoj Giri, apelovat će  na sve Rome da podrže  i glasaju za priključenje Crne Gore  NATO savezu.

Poštujemo autonomnost  svakog pojedinca romske zajednice, prilikom odlučivanja ili glasanja, njihovo je pravo da podrže ili ne podrže ovu inicijativu,  ali smo ubjeđeni da će najveći broj Roma u Crnoj Gori podržati ideju priključenja Crne Gore NATO alijansi, jer  se radi o bezbjednosti i ekonomskom prosperitetu države Crne Gore.

Zbog svega toga, romski savjet, kao njaveće predstavničko tjelo Roma u Crnoj Gori, podržava  inicijativu  Crne Gore da se priključi  NATO  savezu i time se pridružujemo svim progresivnim subjektima u Crnoj Gori, koji ispravno razumiju značaj bezbjednosti  crnogorskih građana. To je naša dužnost i odgovornost prema državi u kojoj živimo, ali i prema zajednici kojoj pripadamo i koju predstavljamo.

 

M.Uković

Podgorica, 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*