Flash Vijesti

Romski Savjet i nevladina organizacija “Juventas”


Nevladina organizacija “Juventas”, organizacija se bavi unapređenjem socijalne kohezije sa ciljem stvaranje zajednice kroz aktivno učešće mladih, izradu javnih politika, javnog zastupanja kao i održivi servise podrške društveno isključenim osoba, što je i bila glavna tema sastanka.
Sastanku su prisustvovali predstavnik NVO “Link” Marko Dragićević i predstavnice NVO “Juventas” Marija Radović i Marija Mijović kao i predsjednik Romskog savjeta Mensur Šaljaj i medijatorka Šejla Pepić.
Oni su nam predstavili/predstavile različite vrste programa koje nude, ali smo najviše pažnje posvetili programu “Smanjenje štete u Crnoj Gori”.
Korišćenje droga sa sobom nosi brojne rizike po zdravlje, a veoma često vodi u zavisnost, hroničnu bolest, koju je moguće spriječiti, koja je izlječiva i od koje se može oporaviti. Upravo zbog toga je neophodno sprovođenje efikasnih mjera za prevenciju bolesti i svođenja na minimum šteta uzrokovanih zavisnošću od droga.
Benefiti programa smanjenja štete za korisnike/ korisnice podrazumijevaju: smanjenje stigma prema osobama koje koriste droge, unapređenje kvaliteta života kroz bolji pristup zdrastvenim i socijalnim uslugama osobama koje koriste droge, smanjenje rizika od krvlju i seksualno prenosivih infekcija ( hepatitis i HIV/AIDS), smanjenje smrtnosti od predoziranja i povećanje znanja o sigurnijoj upotrebi psihoaktivnih supstanci i slično.
Zaključak sastanka jeste na unapređenje saradnje između nevladine organizacije “Juventas” , “Link” i Romskog savjeta kao i zajedničke realizovane aktivnosti u budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*