Flash Vijesti

Romski savjet I CKM potpisali memorandum o saradnji


Romski savjet kao krovna institucija ima za primarni cilj saradnju sa civilnim sektorom. Povodovm burne reakcije javnosti koju je izazvala akcija CKM – Crna Gora bez podjela, I javnog priznanja I izvinjenja od njihove strane, nakon konstantnog dijaloga od tog događaja zajednički smo ustanovili da udruženim snagama možemo doprinjeti kvalitetnijem predstavljaju romskog kulturnog nasleđa.
U tom cilju smo odlučici da potpišemo memorandum o saradnji kojim ćemo u datim oblastima zajednički raditi na projektima koji afirmišu kulturno naslijeđe romske zajednice u Crnoj Gori.
Tokom razgovora koji je održan u našim prostorijama sa predstavnicima Crnogorske Kulturne Mreže zajednički smo konstantovali da bi Crna Gora bila srećna država kada bi propust CKM bio jedini problem sa kojim se susreće romska zajednica.
Mi u Romskom savjetu smo zahvali CKM što su kroz programe posvećene obilježavanjima dana nezavisnosti I državnosti uključivali predstavnike romske nacionalnosti. I ovu kampanju koja je izazvala negodovanje javnosti mi iz Romskog savjeta smo shvatili najbolje namjere CKM da I Romi učestvuju u ovoj akciji.
Drago nam je što je u javnom obrazloženje svog propusta Crnogorska Kulturna Mreža kazala da je Rome željela da predstavi kao ljude, a ne kao radnike. Romski savjet ne bi želio da se ovaj incident politizuje u negativne svrhe I političke kampanje. Romski savjet želi da poboljša stanje romske zajednice u Crnoj Gori I samim tim prihvati propusnu grešku CKM, jer svakako ko radi, taj I griješi.
Svakako na samom početku našeg mandata, prenjeli smo javnosti da stojima na raspolaganju civilnom sektoru za saradnju za dobrobit naše zajednice I našu toleranciju I podršku će imati svaka organizacija koja želi pomoći našoj zajednici.
Zajedno smo konstantovali da u najkraćem roku da se mora formirati Folklorni ansambel, koji će predstavljati autentične koreografije romskih igara. Savjet će u najkraćem roku objaviti javni poziv za sve zaintresovane da budu uključeni u Folklorni ansambel.

Leave a Reply