Flash Vijesti

Romski Savjet i Centar za stručno obrazovanje – partneri u procesu inkluzije Roma

Podgorica  19.09.2018.godine

U cilju intezivnije i sadržajnije saradnje predstavnici Romskog Savjeta su održali sastanak sa predstavnicima Centra za stručno obrazovanje. Sastanak je održan u prostorijama Centra.

Predstavnike Romskog savjeta primio je direktor Duško Rajković sa svojim saradnicama. Na sastanku se govorilo o mogućnostima za saradnju ove dvije institucije prvenstveno u oblasti obrazovanja odraslih, dualnom obrazovanju kao i stručnom osposobljavanju.

U prethodnom period realizovane su brojne aktivnosti na podizanju osnovnih kompetemcija romske populacije kroz programe lementranog funkcionalnog opismenjavanja i stručnog osposobljavanja gdje je Centar za stručno obrazovanje imao vodeću ulogu u kreiranju i realizaciji navedenih programa.

U Romskom savjetu je prepoznat zanačaj ovih programa kao jedinog održivog načina da se onima koji su iz različitih razloga propustili zvanično obrazovanje pruži prikika da se uključe u društvene tokove. Činjenice govore da je takvih u strukturi romskog stanovniđtva najviše i da im je neophodna odredjena podrška. Riječi je bilo i o kursu Crnogorskog jezika gdje je planirano da se organizuju grupe od po vadesetak učesnika kursa. Ideja je bila da se broj nastave poveća za 20% sobzirom na redovnost dolaska učesnika ovog kursa.

Takođe je utvrđeno da veliki problem predstavnja prevoz srednjoškolaca i studenata i predloženo da se nekim od njih obezbijedi mjesečna karta za prevoz. Memorandum bi trebao da sadrži glavne tačke koje su dogvorene između Centra za stručno osposobljavanje i Romskog savjeta. U memorandum bi bile uključene i druge institucije radi stvaranja radne grupe. Izrada memorandum biće izvršena uz konsultaciju sa Centrom za stručno obrazovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*