Flash Vijesti

Reakcija na fašistoidne komentare povodom velikog požara koji se desio prije par dana u Ulcinju

Dragi moji sugrađani!

Svi smo mi bili zabrinuti svih ovih dana kada je buknuo požar u Ulcinju. Prije svega strahovali smo za ljudske živote. Svi smo kao građani bili zabrinuti bez obzora na nacionalnu i vjersku pripadnost. Pomogli smo u gašenju požara u skladu sa svojim mogućnostima.  To samo govori da svaku ulicu, svaki grm, bor i sve što raste i opstaje u našem zajedničkom gradu doživljavamo kao zajedničko.

Kad kažem zajedničko, onda to s pravom govorim, jer Ulcinj nije ničija privatna parćija. To je naš zajednički grad, gdje smo proveli svoje djetinjstvo i sve ono od naše rane mladosti do sada, tu ćemo biti sahranjeni. Jednostavno u Ulcinju je prožiman naš početak a i kraj.

Mediji koji su objavljivali informacije o požaru, takođe su prenjeli da je vinovnik tog čina bio jedan pojedinac romske zajednice. On je to sam i priznao, i naveo da  to nije namjerno uradio. U svakom slučaju svako treba da odgovara za svoje postupke, pa i ovaj pojedinac, koji ima svoje ime i prezime.

Nažalost, pročitavši  komentare, još jednom se pokazalo da ne mislimo svi isto. Postoje mediokriteti (čovjek osrednje sposobnosti i vrijednosti), zadojeni mržnjom, a mržnja im je hrana kojom se hrane i time pokušavaju liječiti svoje mane, nedostake i koroziju morala sa kojom se suočavaju. Bilo je popriličan broj kometara govora mržnje, šovinizma. Ono što je najgore, komentari su se odnosili na Rome kao zajednicu, ispade da su svi Romi krivi, zbog neodgovornog ponašanja jednog pojedinca.

Dakle pojedinca, jer svako od nas ima ime i prezime. Onima koji su zadojeni mržnjom poručujem: da li znate da ne postoji kolektivna krivica, da li znate da je generalizacija problema svojstvena onima koji mrze sve oko sebe, pa čak i sopstveni narod, pa čak i svoju porodicu. Od njih nisam ni očekivao ništa drugo osim mržnje, lakoumnosti i mediokritetskog ponašanja.

To je nas zajednički grad, jer smo svi zajedno generacijama gradili i doprinosili razvoju grada u skladu sa svojim mogućnostima. Nažalost, korova ima svugdje, to se pokazalo i u ovom slučaju, fašistoidnim komentarima, koji nisu svojstveni civilizovanim ljudima. Zato ih u praksi i nazivaju Mediokriteti. To je najblaži naziv  za njih

Na svu sreću, postoje i oni drugi, civilizovani pojedinci koji svojim stavovima afirmišu medjuetnički sklad i toleranciju. Poznajem mnogo Albanaca, mojih dragih prijatelja, sa kojima dijelim zajedničke stavove o medjuetničkom skladu i toleranciji.

Osudjujem svaki vid nasilja i neodgovornog ponašanja svakog pojedinca i treba sankcionisati sve one koji se nesavjesno i neodgovorno ponašaju. I da zaključim: civilizacijski ne postoji kolektivna krivica jednog naroda, jer onaj ko je počinio zločin, nasilje ili bilo šta drugo što je nezakonito ima ime i prezime i taj neko treba da odgovara za ono što je počinio i taj neko treba da bude sankcionisan, a ne narod kojem pripada.

Muhamed Uković

05.08.2016.god.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*