Flash Vijesti

RE medijatorima podijeljeni računari i zadaci koji ih očekuju

U EU Info centru u Podgorici u petak su medijatorima za romsko-egipćansku populaciju podijeljeni računari sa kojima će se služiti u narednih godinu dana, dok je istovremeno  iskorištena prilika da se porazgovara o radnim zadacima na kojima su raspoređeni u instutucijima – zavodima za zapošljavanje, centrima za socijalni rad i zdravstvenim ustanovama u 11 opština u kojima se projekat spovodi u narednih godinu dana.

Riječ je o zajedničkom projektu Evropske unije i Vlade Crne Gore „Socijalno uključivanje Roma/Romkinja i Egipćana/Egipćanki uz posredovanje saradnika za inkluziju“ koji se realizuje u okviru Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Projekat implementira “Help”, koj će i biti poslodavac medijatorima u narednih godinu dana – u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Ulcinj i Berane.

Ukupno 34 medijatora, koji su prošli stručnu obuku i dobili sertifikate,  biće raspoređeni u 11 opština u narednih godinu dana, sa zadatkom da pripadnicima RE zajednice omoguće lakši pristup lokalnim institucijima, odnosno olakšaju  ostvarivanje osnovnih prava, a time i omoguće bolju uključenost u društvo.

Help je u periodu od 2016. godine do danas, testirao ovaj model i obučio i angažovao brojne medijatore u oblasti zapošljavanja, socijalne, zdravstvene zaštite i obrazovanja. Pokazalo se da su se tokom tog perioda, uz  angažovanje posrednika u navedenim oblastima značajno smanjile prepreke sa kojima se romsko-egipćanska zajednica suočavala prilikom svakodnevnih pokušaja da ostvare ova osnovna prava.

Help očekuje da će do kraja ovog projekta, državne institucije i na lokalnom i na državnom nivou prepoznati značaj posrednika između ove, jedne od najranjivijih kategorija stanovništva u crnogorskom društvu i servisnih državnih instutucija, te da će ovaj institut prepoznati kao jedan od ključnih instrumenata za olakšavanje socijalne uključenosti RE populacije u društvu, te ga uvrstiti u sistematizaciju radnih mjesta. To je, uvjereni smo,  i u skladu sa Strategijom socijalne inkluzije Roma i Egipćana 2021-2025. sa Akcionim planom za 2021. godinu.

Osim Evropske unija, koja koofianansira ovaj projekat, kupovinu jednog broja laptopova za potrebe rada medijatora u narednih godinu dana, kao donaciju, finansirala je američka humanitarna  zajednica Crkve svetaca posljednjeg dana, poznatija kao Mormonska crkva.

Predstavnici ove religijske organizacije, čija je misija da pomognu romsko-egipćanskoj populaciji na ovim prostorima, Lari (Larry) i Debi Dreper (Debbie Draper) Help-ovim su medijatorima i prije desetak dana u Romskom savjetu uručili par laptopava, kao i danas u EU Info – centru.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*