Flash Vijesti

Projekat „REopen Doors“: Pripadnici RE populacije počeli pripremu za rad u administraciji

Podgorica 03.03.2020.godine

U okviru projekta „Reopen Doors“ dvadeset pet mladih Roma i Egipćana počeli su osmomjesečni program edukacije u cilju osposobljavanja za rad u administraciji. Riječ je o projektu podsticanja zapošljavanja mladih pripadnika RE populacije, koji je inicirao Glavni grad, a podržala Evropska unija dodjelom granta iz IPA fondova.
Projekat je predstavljen na konferenciji za medije koja je održana 03.03.2020.godine, u prostorijama KIC Budo Tomović. Prilikom predstavljanja zamjenica gradonačelnika Podgorice dr Slađana Vujačić istakla je da je njegova ukupna vrijednost 99.704 eura, od kojih je 90 odsto pokriveno sredstvima EU granta, a preostalih 10 odsto finansira Glavni grad kao vodeći projektni partner.
Nakon osmomjesečne obuke koja omogućava usavršavanje u administrativnim poslovima, deset najuspješnijih polaznika dobiće priliku da stažira četiri mjeseca i da stečena znanja i vještine provjeri i potvrdi u službama i organizacionim jedinicama Glavnog grada.
Polaznici obuke regrutovani su u saradnji s Romskim savjetom Crne Gore, a partner Glavnog grada u realizaciji projekta je Edukativni centar „Montenesoft“. Edukacije se, prema riječima direktora „Montenesofta” Natalije Đaletić, zasniva na četiri platforme koje podrazumijevaju interkulturalno učenje kroz dramu, razvoj ličnih i socijalnih vještina, razvoj jezičke kompetencije, kao i razvoj digitalnih kompetencija – MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, MS Outlook.
Jedan od polaznika obuke, Alija Žabelji, naveo je da mu je veoma važno to što nije riječ o projektu koji se sprovodi samo „reda radi“, već o stvarnoj prilici za učenje: “Zaposlen sam u Romskom radiju niz godina i, što se mene tiče, tu sam da usavršim svoje znanje. Osim ovog edukativnog dijela, jako mi je bitno što ovaj program daje priliku stažiranja u javnim institucijama gdje ću moći da pokažem svoje sposobnosti. Nadam se da će me prave osobe primijetiti i zaposliti. Zalažem se za pravo jednakih šansi za zapošljavanje svih nas Roma i mislim da bih dao pozitivan primjer koji bi ohrabrio i druge pripadnike moje nacije” – rekao je Žabelji.
Sredstva za projekat dobijena su apliciranjem Glavnog grada na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za aktivnosti osposobljavanja za deficitarna zanimanja i jačanje zapošljivosti Romske i Egipćanske populacije, koji je raspisalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa Evropskom unijom.
Tokom trajanja projekta „REopen Doors“ predviđeno je organizovanje okruglog stola s predstavnicima poslodavaca s teritorije Podgorice, kao i radionice za senzibilizaciju službenika gradske uprave suočavanjem s predrasudama prema ranjivim kategorijama stanovništva. Kreativnu krunu projekta predstavljaće dramski obrađena tema diskriminacije i socijalne marginalizacije koju će zajedno pripremiti i izvesti polaznici obuke, njihovi edukatori i vršnjaci iz jedne podgoričke srednje škole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*