Flash Vijesti

Pripadnici romske i egipćanske populacije na praksi kod poslodavaca

Ukupno 22 pripadnika romske i egipćanske populacije iz Berana, Podgorice i Nikšića imaće priliku obučavanja kod 12 poslodavaca, u okviru projekta “Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i ostalih ranjivih grupa”. Projekat je podržan od strane Evropske unije posredstvom Delegacije EU koji HELP-Hilfe zur Selbsthilfe realizuje u saradnji sa Romskim obrazovnim fondom (REF), Crvenim krstom Crne Gore i nevladinom organizacijom CEDEM, a jedna od aktivnosti je, kako dodaju organizatori, usmjerena na zapošljavanje romske i egipćanske populacije kroz program plaćene praktične obuke. Kako dodaju, pored pripadnika romske i egipćanske populacije, osobe sa invaliditetom će takođe dobiti priliku da se usavršavaju kroz šestomjesečnu praktičnu obuku.

“Nakon uspješno sprovedene evaluacije i selekcije stažista i poslodavaca kod kojih će stažisti obaviti plaćenu šestomjesečnu obuku, u drugoj polovini maja mjeseca potpisani su i ugovori o praktičnoj obuci u Podgorici, Nikšiću i Beranama, nakon čega su organizovane i radionice iz oblasti radnog prava i radne etike za poslodavce i stažiste”, navode organizatori.

Projekat se, kako su kazali, sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, ali i ostalim relevantnim institucijama i državnim organima i ima za cilj poboljšanje položaja RE populacije kroz četiri oblasti njihove socijalne inkluzije: zapošljavanje, obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

“Projekat doprinosi i implementaciji Strategije za socijalnu inkluziju RE 2016-2020, budući da su projektne aktivnosti direktno usmjerene na realizaciju mjera predviđenih Strategijom i Akcionim planom Strategije. Ukupna sredstva opredijeljena od strane Evropske unije za ovaj projekat kroz IPA II finansiranje iznose milion eura”, zaključuju oni.

Izvor: Cafe Del Montenegro

26.maj.2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*