Flash Vijesti

Predavanje o ugovorenim brakovima u osnovnoj školi “ Božidar Vuković Podgoričanin”

Podgorica 27.09.2019.godine

U organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Romskog Savjeta danas je, za učenike/ce i njihove roditelje, u osnovnoj školi “Božidar Vuković Podgoričanin” održano predavanje o ugovorenim brakovima u romskoj zajednici .
Sokolj Beganaj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, prisutne je informisao o mjerama koje ovo ministarstvo ali i cijela Vlada preduzimaju na poboljšanju položaja romske zajednice. Beganaj je govorio i o štetnosti pojave ranih ugovorenih brakova koji limitiraju mogućnosti za obrazovanjem i napretkom svakog pojedinca iz romske populacije. Ova pojava je osim toga, kako je rekao Beganaj, i zakonski kažnjiva. Rani ugovoreni brakovi su pojava po kojoj se karakteriše romska zajednica i zbog koje ovaj narod u javnosti izložen predrasudama i stereotipima.
Dio predavanja je bio ostavljen i za pitanja učenika i roditelja. Njihova pitanja su se najviše ticala mjera podrške i kako da ih dobiju. Roditelji su uputili inicijativu predstavnicima Ministarsrstva da se za učenike/ce obezbijedi užina kako bi sva djeca mogla da imaju obrok u školi. Dio pitanja se odnosio i na pravni status i njegovo regulisanje. Predstavnici Romskog savjeta saslušali su pitanja i obećali su moguću podršku za svaki pojedinačni slučaj kako bi se isti na zadovoljstvo zainteresovanih riješio. Kancelarija Savjeta, kako su kazali, je uvijek otvorena za sva pitanja I problem koji opterećuju romsku zajednicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*