Flash Vijesti

Potrebna kvalitetna baza podatak o Romima u Crnoj Gori

Podgorica 06.12.2018.godine

Predstavnici Romskog Savjeta i Zavoda za statistiku Crne Gore (MONSTAT) razgovarali su o mogućnostima saradnje u narednom periodu uoči zvaničnog popisa stanovništva koji je planiran za 2012.godinu. Sastanku su ispred MONSTAT-a prisustvovale Bojana Radojević iz odsjeka za nacionalnu koordinaciju statističkih izvora podataka, i Majda Savićević iz odjeljenja za medjunarodnu saradnju i evropske integracije, dok su iz Romskog Savjeta bili prisutni Senad Sejdović potpredsjednik savjeta i Andrija Djukanović zaposlen u Savjetu.

Romski Savjet je zainteresovan za saradnju u cilju sprovodjenja opsežnog statističkog istraživanja o romskoj populaciji u Crnoj Gori, istraživanja koje je radjeno 2008. godine i koje je dalo veoma kvalitetne podatke o ovoj zajednici. To istraživanje je bilo finansirano sredstvima iz Strategije za poboljšanje položaja Roma. Takodje, interes Romskog Savjeta je da se prilikom istraživanja i popisivanja gradjana angažuju lica koja dobro poznaju teren i romsku populaciju i koja znaju romski jezik kako bi na što kvalitetniji način prikupili sve potrebne podatke. Osim ovoga, za Romski Savjet je od izuzetne važnosti da prilikom popisa 2021. godine bude angažovan dovoljan broj dobro obučenih romskih popisivača koji će popisivati romsku populaciju. Savjet stoji na raspolaganju MONSTAT-u u pogledu selekcije kandidata za popisivače, s obzirom da Savjet ima veoma rasprostranjenu mrežu kontakata u romskoj zajednici širom čitave države.

Predstavnice MONSTAT-a su sa svoje strane izrazile spremnost i otvorenost da se ova pitanja dalje aktuelizuju i razrade. Sadržaj i zaključci sastanka biće predočeni direktorici ove institucije. Istraživanje o Romima u Crnoj Gori, kako su kazale predstavnice statističkog zavoda, je neosporno potrebno ali i veoma finansijski zahtjevno. Njegova realizacija moguća je jedino kroz zajedničko apliciranje pred donatorima od kojih bi se potražila sredstva za realizaciju istog. Takodje, MONSTAT vodi računa da uvijek angažuje popisivače koji najbolje poznaju odredjenu oblast pa je tako i kad su u pitanju pripadnici romske populacije, ali da su spremni i da saslušaju predloge Savjeta. Iz MONSTAT-a su saopštili da bi bilo dobro da se potpiše Memorandum o sardnji u kojem bi se formalizovali mogući oblici saradnje što bi predstavljalo okvir i polaznu osnovu za uspješno zajedničko djelovanje.

Na kraju sastanka zaključeno je da će se tekst Memoranduma vrlo brzo pripremiti i dostaviti MONSTAT-u na osnovu čega bi se otvorio prostor za zvaničnu saradnju i konkretne aktivnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*