Flash Vijesti

Potpisani ugovori sa izvođačima javnih radova, posao za 529 nezaposlenih

Kroz javne radove ”Njega starih lica”, “Personalni asistent” i ostale programe, na određeno vrijeme do četiri mjeseca, posao je dobilo 529 nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore a ugovore sa 98 izvođača javnih radova danas je potpisao direktor Zavoda Suljo Mustafić.
On je tom prilikom saopštio da je priliku da radi dobilo najmanje 60 odsto iz grupe teže zapošljivih: oni koji traže zaposlenje duže od 12 mjeseci, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice ili lica sa invaliditetom, te pripadnici romske i egipćanske populacije ili lica starija od 50 godina.
Odlukom Upravnog odbora Zavoda, za ove programe opredijeljeno je 680 hiljada eura – precizirao je Mustafić.
Jedan od prioriteta u radu Zavoda za zapošljavanje, po riječima direktora, jeste upravo uključivanje teže zapošljivih lica, kroz programe aktivne politike zapošljavanja, u svijet rada.
Nezaposleni, kroz javne radove, dobijaju priliku da tokom godine obezbijede sebi prihode. Osim toga za najveći broj njih je ovo šansa za socijalnu i radnu integraciju, ali i za unaprijeđenje radnih sposobnosti. Javni radovi su jedna od najpopularnijih mjera aktivne politke zapošljavanja koju sprovodi Zavod. Kao programi od opšteg, javnog interesa, oni su šansa za posao i sticanje novih iskustava, pri čemu nezaposleni ostvaruju i određenu korist za cjelokupnu društvenu zajednicu jer se javni radovi uvijek izvode u cilju poboljšanja životnih uslova u lokalnim zajednicama – kazao je Mustafić i dodao da je ovo primjer da država vodi računa i da se trudi da aktivnim mjerama poboljša zapošljavanje.
Vlada je ove godine, za realizaciju programa aktivne politike zapošljavanja, ukupno usmjerila tri miliona eura, što je značajno manje u odnosu na prošlu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*