Flash Vijesti

Posjeta Vrtiću na Vrelima Ribničkim

Podgorica 05.10.2018.godine

Predstavnici Romskog Savjeta su zajedno sa predstavnicima Ministarstva prosvjete posjetili vtrić na Vrelima Ribničkim. Posjetu je inicirao Romski savjet sa namjerom da se predstavnici Ministarstva prosvjete upoznaju sa uslovima rada i funkcionisanjem ove predškolske ustanove. Ispred Romskog Savjeta vrtić su posjetili predsjednik Isen Gaši, sekretar Ana Popović i zaposleni Andrija Djukanović i Milica Krivokapić. Iz Ministarstva prosvjete bili su prisutni Maraš Dukaj, direktor direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica, Martin Prenkočaj iz direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica, Filip Grujić načelnik službe za investicije i javne nabavke u ministarstvu prosvjete i Milica Mićunović iz PR službe. Domaćin posjete bio je direktor Vrtića Vuk Stanišić sa saradnicama.

Prilikom posjete izaraženo je zadovoljstvo trenutnim uslovima rada u vrtiću. Konstatovano je da je dolaskom nove uprave vrtića unaprijedjen kompletan ambijent za rad i boravak djece u vrtiću. Postoje još uvijek odredjeni izazovi koje je potrebno otklanjati kako bi se postigao visok stepen kvaliteta u radu ove predškolske ustanove koji će biti rješavani u medjusobnoj saradnji nadležnih institucija i predstavnika romske zajednice.

Jedan od najvećih izazova prema riječima predsjednika Romskog Savjeta Isena Gašija je nedovoljno poznavanje romskog jezika od strane vaspitača. To je izuzetno veliki problem koji sprečava da djeca ostvaruju bolje rezultate u nastavku obrazovanja. Takodje, i pored unapredjenja ambijenta u vrtiću ostaje utisak da su romska djeca izolovana od djece iz drugih zajednica i da su getoizirana.

Stanovište Romskog Savjeta je da treba više raditi na uključivanju romske djece u rad sa djecom iz drugih zajednica kako bi se postigla njihova puna integracija u društvo. Iz Ministarstva prosvjete su kazali da su uslovi rada prilično dobri i da djeca postižu zadovoljavajuće rezultate. Najvažnije je, mišljenja su u ministarstvu da se u narednom periodu radi na promociji ovog vrtiča i na uključivanju što je moguće više djece u ovu predškolsku ustanovu.
Zaključeno je da će se zajednička saradnja nastaviti u cilju postizanja što boljih rezultata predškolskog obrazovanja romske djece i njihove potpunije inkluzije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*