Flash Vijesti

Počeo program elementarnog funkcionalnog opismenjavanja u školi “ Marko Miljanov”

Podgorica 11.02.2019.godine

U saradnji Romskog savjeta, Centra za socijalni rad Podgorica te Centra za stručno obrazovanje i osnovne škole “Marko Miljanov” započeo je sa realizacijom program elementarnog funkcionalnog opismenjavanja Roma.

U program je uključeno osmoro pripadnika romske populacije iz Podgorice, uzrasta od 9 do 17 godina.

Polaznici programa će časove pohadjati u osnovnoj školi “Marko Miljanov” u period od februara do juna 2019.godine kada će polagati završni ispit. Časovi se održavaju svakog radnog dana u terminu od 11 do 12:30 časova, dok će od druge sedmice časovi biti održavani od 9 do 12 časova.

Polaznici će na kraju programa dobiti uvjerenja o završena tri razreda osnovne škole, nakon čega će biti u mogućnosti da nastave redovno školovanje ili će nastaviti sa školovanjem u narodnom univerzitetu “Milun Božović”.

Udžbenike je polaznicima programa obezbijedila osnovna škola “Marko Miljanov”, dok je pribor za pohadjanje časova obezbijedio Romski Savjet.

Obrazovanje je prepoznato kao jedan od ključnih faktora integracije romske manjine u crnogorsko društvo. Program koji je započet je konkretan doprinos ostvarivanju strateški zacrtanih ciljeva koje je naša država preuzela da ostvari. Romski savjet je i ovom aktivnošću pokazao da je institucija koja doprinosi inkluziji i pruža podršku svim članovima romske zajednice u ostvarivanju njihovih prava i zadovoljenju potreba koje imaju.

Program elementarnog funkcionalnog opismenjavanja je i pokazatelj veoma kvalitetne i sadržajne komunikacije Romskog savjeta sa institucijama sistema. Savjet je prepoznat kao kredibilan partner Vladi i svim ostalim državnim organima u zajedničkom naporu da se romska zajednica u potpunosti integriše u društvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*