Flash Vijesti

Počela kampanja za upis romske i egipćanske djece u školu

Podgorica 21.03.2019.godine

U organizaciji Ministarstva prosvjete odnosno Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica počela je kampanja za promociju upisa djece romske i egipćanske populacije u predškolsko obrazovanje, upis u prvi razred osnovne škole, kao i upis u srednje škole. Kampanja će obuhvatiti Podgoricu, Nikšić, Bar i Berane.
U kampanji osim Ministarstva prosvjete učestvuju još i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Zavoda za školstvo, Romskog savjeta kao i predstavnici romskih nevladinih organizacija.
Već prvog dana kampanje u naselju Kamp Konik desio se ozbiljan propust organizatora koji nije obezbijedio prisustvo roditelja i djece za upis u predškolsko vaspitanje i osnovnu školu. Naime, za ovaj dio organizacije odgovorna je bila NVO Mladi Romi, koja nije uspjela da dovede roditelje budućih prvaka i predškolaca na susret sa predstavnicima državnih institucija. Razgovor sa roditeljima djece bio je zakazan za 10 časova, ali se nije dogodio. To je dovelo do toga da su oni ostali neobaviješteni o terminu upisa i načinu na koji se vrši upis u školu odnosno ustanove predškolskog obrazovanja.
Razgovor sa potencijalnim srednjoškolcima, učenicima devetog razreda osnovne škole “Božidar Vuković Podgoričanin”, održan se u ovoj školi u terminu koji je bio planiran. Prisutnim učenicima su se obratili predstavnici Ministarstva prosvjete Rok Djoljaj, Ministarstva za ljudska i manjinska prava Sokolj Beganaj, Zavoda za školstvo Anita Marić,predsjednik Romskog Savjeta Isen Gaši kao i direktorica škole Ljubinka Nedić. Svi govornici su pozdravili učenike/ce, upoznali ih sa mjerama podrške u obrazovanju, ohrabrili ih da konkurišu za upis u srednju školu i ponudili svoju podršku za sve što im bude potrebno u procesu upisa. Na kraju, predstavnici institucija su poželjeli sreću budućim srednjoškolcima u daljem školovanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*