Flash Vijesti

Partnerstvo sa UNHCR-om uslov kvalitetne inkluzije

Podgorica 25.09.2018.godine

Predstavnici Romskog Savjeta posjetili su sjedište UNHCR-a u Podgorici i razgovarali o mogućnostima i modelima saradnje po pitanju inkluzije Roma u Crnoj Gori. Predstavnici Savjeta su pojasnili da je satanak iniciran sa željom da se u saradnji sa UNHCR-om radi na poboljšanju položaja romske populacije. S obzirom da je Romski savjet legitimno izabrani organ koji zastupa romsku populaciju prirodno je da u fokusu njegovog rada bude i pitanje poloaja raseljeničke populacije. Romski savjet je od početka posvećen rješavanju statusa raseljeničke populacije kroz projekte i programe kojima je za veliki broj ovih lica obezbijedio pravni status.

Iz kancelarije UNHCR-a je saopšteno da ova organizacija mijenja fokus svog djelovanja sa probelmatike raseljkeničke populacije i orijentiše se na druga pitanja. S obzirom da je status velikog broja lica iz romske raseljeničke zajednice riješen kroz dobijanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem koji im omogućava širok spektra prava osim prava da učestvuju u izborima. Za one koji još uvijek nemaju riješen status to pitanje se rješava kroz saradnju sa Ministarstvom rada i sociojalnog staranja, Ministarstva unutrašnjih poslova i sa institucijama države Kosovo.  Pitanje apatridije je pitanje u okviru koga je moguća saradnja sa Romskim savjetom budući da ima dosta lica iz romske popualcije koja nemaju riješen status na bilo koji način što ih limitira u pristupu osnovnim pravima. UNHCR planira da radi na prevenciji apatridije kroz upis osopba bez statusa u knjige rodjenih.

U ovm trenutku, kako su kazali iz UNHCR-a uspostavljena je i saradnja sa konzulatom Kosova kako bi se brže rješavala pitanja statusa onih koji još uvijek nemaju riješeno to pitanje. Rad na terenu i informisanje osoba u problemu od apatridije oblast je djkelovanje gdje je takodje moguće uspostaviti sradnju Romskog Savjeta i UNHCR-a. Za predstavnike UNHCR-a to je značajna osnova za buduću saradnju. UNHCR već radi na tome u partnerstvu sa medijima, institucija i organizacijama koje djeluju u oblasti inkluzije. Uskoro će u smjeru poboljšanja informisanosti, u konzulatu Kosova biti održana i prezentacija servisa podrške za osobe u opasnosti od apatridije.

Takodje, iz UNHCR-a obaviojestili su nas da su pokrenuli inicijativu za rješevanje statusa djece koja su rodjena van bolnica i koja imaju neriuješen status. To će se raditi u partnerstvu sa nadležnim institucijama i kroz sudske postupke. U rješavanju ovih slučajeva moguća je saradnja izmedju UNHCR-a i Romskog Savjeta. Zajednički je na kraju sastanka zaključeno da se u narednom periodu Romski Savjet, na osnovu svega što se govorilo, pripremi nacrt Memoranduma o sardanji i predloći konkretne aktivnosti na kojima bi zajednički radili kako bi se UNHCR mogao odrediti prema tim predlozima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*