Flash Vijesti

Mustafa Krasnići prvi Rom dobitnik diplome Luča na prijemu kod ministra Numanovića

Jedan od najvećih problema romske zajednice, koji je i prepreka za bržu integraciju u društvenom, političkom i socijalnom životu države, jeste upravo obrazovanje. Romi su karakterističan narod i po činjenici da im je cijeli svijet domovina. Tako, zajednica poprima najvećim dijelom, karakteristike i društvene obrasce države u kojoj se nalazi. Iako često u njihovom slučaju, izostaje obrazovanje, Crna Gora je prepoznala važnost ovog segmenta u njihovoj integraciji, i stvara pretpostavke za sve kvalitetniji stepen obrazovanja pripadnika/ca romske populacije, istakao je ministar Numanović pri susretu sa  prvim dobitnikom diplome Luča u Crnoj Gori iz romske zajednice, Mustafom Krasnićijem.

Mustafa je pohađao Osnovnu školu “Božidar Vuković Podgoričanin” u Podgorici, i za svoj uspjeh posebnu zahvalnost duguje svojoj učiteljici, ali i senzibilitetu i podršci nastavnog osoblja i direktorice škole gospođe Ljubinke Nedić. Svoj uspjeh on dijeli sa njima, kako je naglasio, ali mu podrška koju je dobio služi kao velika motivacija za dalji obrazovni put. Želja mu je da svoje obrazovanje nastavi u Gimnaziji “Slobodan Škerović”, u Podgorici.

Mustafa smatra da, kad postoji iskrena želja da se istraje u nečemu, onda se nađe način da se to i ostvari. Mnogi njegovi vršnjaci/kinje ne razmišljaju na isti način, jer ne prepoznaju važnost obrazovanja. Iz tog razloga, neophodno je motivisati mlade generacije da istraju u svojim uvjerenjima, te shvate da samo znanjem i informisanošću mogu doprinijeti svom napretku, ali i boljitku cijele zajednice, rekao je ministar Numanović.

On je Mustafi uručio prigodne poklone kao znak pažnje da njegov uspjeh i zalaganje nisu prošli nezapaženo, i istakao da je vrlo ponosan što je upoznao takvog mladog čoveka koji svojim primjerom predstavlja dosadašnja zalaganja svih zainteresovanih aktera angažovanih u proces integrisanja romske populacije.

Ministar je izrazio uvjerenje da će sve veći broj mladih Roma i Romkinja prepoznati Mustafin put kao pravi i jedini mogući, ukoliko razmišljaju o usješnoj uključenosti romske zajednice u crnogorsko drustvo. Jer ona se ne može dogoditi bez aktivnog učešća mladih obrazovanih ljudi iz romske zajednice, ponovio je Numanović.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

08.septembar.2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*