Flash Vijesti

Muhamed Beriša šampion Balkana

Muhamed Beriša, iz Nikšića od pete godine je član Džudo kluba „Akademik Nikšić“. Džudom je počeo da se bavi po uzoru na svog oca koji je takođe bio uspješan takmičar. Beriša ima trinaest godina i pohađa osnovnu školu “Braća Ribar” u Nikšiću. Dobar je učenik i ima želju da nakon osnovne škole upiše Policijsku akademiju.
Ovaj mladić do sada je osvojio preko stotinu medalja sa različitih takmičenja. Među toliko odličja ističu se šampionska medalje sa Balkanskog prvenstava u Grčkoj 2019.godine i bronzana medalja godinu ranije na takmičenju u Makedoniji. Državni prvak Crne Gore bio je četiri puta. Osim ovih, njegovu riznicu medalja puna je nagrada sa brojnih drugih takmičenja.
Poslednju medalju i to zlatnu, osvojio je na takmičenju Borsa open koje je održano u Mostaru početkom ovog mjeseca.
Muhamedovi rezultati su izuzetni i predstavljaju uspjeh cjelokupnog crnogorskog sporta. Nadležne institucije trebalo bi da prepoznaju ovakav talenat i ulože napor da podrže ovog perspektivnog mladića kako bi i dalje donosio našoj državi sportske uspjehe.
Muhamed dolazi iz romske populacije i njegov uspjeh je time još veći. Njegova porodica bori se sa brojnim teškoćama i egzistencijalnim problemima. Otac koji izdržava čitavu porodicu često nema sredstava da obezbijedi sve što mu treba da bi mogao nesmetano da trenira i da se takmiči. U tom smjeru Romski savjet je uputio zahtjev ministru sporta g. Nikoli Janoviću da se Muhamedu opredijeli određena pomoć i podrška da nastavi sa bavljenjem džudoom. Uvjreni smo da ta podrška neće izostati.
Beriša je jedini Rom u Crnoj Gori koji postiže ozbiljne takmičarske rezultate na domaćoj i međunarodnoj sceni, kojima može da se podiči crnogorski sport. Nastavak njegove uspješne karijere doprinio bi i otklanjanju predrasuda koje naše društvo ima prema romima i širenju pozitivne slike o ovoj populaciji.
Važno je ovdje istaći i ulogu Muhamedovih roditelja koji ga podržavaju i bore se da on nastavi da se bavi onim što voli i u čemu je uspješan. Uloga roditelja presudna je u usmjeravanju djece i njihovih ambicija i odlučujući faktor koji usmjerava njihovu budućnost.
Osvajanje novih titula bio bi dobar primjer i motivacija da se i drugi mladići iz romske zajednice počnu baviti sportom. Beriša svojim rezultatima pokazuje koliki potencijal postoji među romskom populacijom i kakvi talenti se kriju među djecom iz ove zajednice. Zbog toga se nadamo da će on a i svi ostali koji krenu njegovim putem imati potrebnu pažnju i podršku društva i države jer to u potpunosti zaslužuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*