Flash Vijesti

Ministar Mehmed Zenka u posjeti romskom savjetu

Ministar Mehmed Zenka danas je svojim najbližim saradnicima posjetio Romski Savjet. Primio ih je Predsjednik romskog savjeta Isen Gaši sa svojim najbližim saradnicima. Gaši je upoznao  Zenku sa svim aktuelnim problemima sa kojima se danas susreću Romi i Egipćani u Crnoj Gori. Tom prilikom je istakao nekoliko ključnih problema sa kojima se susreću Romi u Crnoj Gori.

Gaši je istakao da su problemi nedostatka ličnih dokumenata, upis djece u matične knjige rođenih, autentična zastupljenost u organima državne i lokalne uprave i politička participacija Roma u crnogorskom parlamentu, ključni problemi sa kojima se danas  susreću Romi u Crnoj Gori.

Bilo je riječi i Strategiji za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u periodu 2016-2020. Tom prilikom je konstatovano da se navedena  strategija uglavnom fokusira na raseljena lica, a potrebe domicionih Roma i Egipćana se svjesno ili nesvjesno zanemaruju, što nije dobro. Podpredsjednik romskog savjeta  Uković Muhamed je kazao da Evropska Unija treba mnogo više da se pozabavi problemima raseljenih, a  država Crna Gora je dužna da se pobrine za svoje državljane i da malo više pažnje posveti njima, jer ih  na to i Ustav obavezuje.

Gaši je dodao „ Mi cjelo vrijeme ukazujemo na ovaj problem, ali se sa istom praksom nastavlja iz godine u godinu“ Gaši je kazao da je situacija unutar domicionih Roma alarmantna i predložio je Ministru Zenki da zajedno obiđu par naselje gdje žive domicioni Romi i uvjeri se  sam, da je situacija više nego teška.

Ministra Zenka je predložio da se svi zajedno fokusiramo na realizaciji kratkoročnih ciljeva, istovremeno raditi na realizaciji dugoročnih ciljeva kako je i predviđeno strategijom. Ministar je obećao podršku romskom savjetu, istovremeno je i prenio spremnost Vlade Crne Gore  da se iznađu rješenja kako bi se periodično rješavali svi ključni problemi Roma u Crnoj Gori.

Zajednički je ocijenjeno da je neophodno da u opštinama gdje je naseljeno romsko stanovništvo, Romi i Egipćani imaju svog predstavnika u lokalnoj samoupravi za bavljenje pitanjima njihovu inkluziju  u crnogorsko društvo.

 

Podgorica, 30.01.2017.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*