Flash Vijesti

MARKUŠ PRIJAVLJEN ZBOG PODSTICANJA RASIZMA

Romski savjet u Crnoj Gori podnio je policiji i tužilaštvu prijavu protiv građanina Jovana Joce Markuša, publiciste i bivšeg komuniste sa Cetinja, zato što je 9. novembra 2022. godine, na javnom mjestu, na društvenim mrežama, imao neprimjereno i rasističko ponašanje prema pripadnicima romskog naroda.
RomskI savjet je upoznao i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Sinišu Bjekovića sa javnim objavama izvjesnog Jovana Markuša, navodno zvanog Joca, putem kojih je javno omalovažavao i vrijeđao dvojicu Roma samo zato što su istakli državna obilježja Crne Gore i zato što je objavio fotografiju četvorogodišnje djevojčice i njenog oca S.G. iz Podgorice bez zaštite njenog lica i otvoreno je nacionalno i rasno targetirajući uz omalovažavanje po osnovu pretpostavljene političke orjentacije njenog oca.
Markuš je na društvenim mrežama, koje predstavljaju javno mjesto, objavio više objava koje omalovažavaju i ismijavaju Rome i nepotrebno prema njima podsticao negativno i rasističko raspoloženje samo zbog činjenice, da se isti, kao i drugi građani Crne Gore, koriste osnovnim pravima i slobodama što uključuje i pravo na slobodu mišljenja, izražavanja i udruživanja. Činjenica da su određeni Romi pristalice neke od partija ili imaju bilo koja sopstvena uvjerenja na bilo koji način ne treba i ne smije da se koristi za njihovo nipodaštavanje, a njihov lični izbor i opredjeljenje predstavlja kao manje važan i vrijedan u odnosu na bilo čije drugo mišljenje ili opredjeljenje.
Markuš za Rome koristi i neprimjeren i neosnovan naziv, koji i vrijeđa, nazivajući ih “Romiti”.
U sklopu fotografije na kojoj su dvojica Roma sa vidljivim crnogorskim državnim simbolima objavio je i fotografiju izvjesne porodice Petrović Njegoš tvrdeći, bez ikakvog razloga i razumnog opravdanja i osnova, da “Romiti” navodno “brane Crne Goru” od te porodice i da toj porodici bilo šta sprečavaju ili ne dozvoljavaju. To nije istina.

Leave a Reply