Flash Vijesti

Jačanjem saradnje sa Ombudsmanom do poštovanja ljudskih prava Roma

Predstavnici Romskog Savjeta posjetili su u srijedu 21.09.2018 godine kancelariju Zaštitnika ljudskih prava i tom prilikom razgovarali sa zamjenikom zaštitnika gospodinom Sinišom Bjekovićem. Ispred Romskog Savjeta sastanku su prisustvovali Senad Sejdović, predsjednik Upravnog odbora i Milica Krivokapić, pripravnica u Savjetu. Sastanak je održan na inicijativu Romskog savjeta sa ciljem produbljivanja saradnje izmedju ove institucije i institucije Zaštitinika ljudskih prava.

Razgovaralo se i o mogućnosti da ove dvije institucije potpišu Sporazum o saradnji kojim bi bile detaljnije utvrdjene buduće zajedničke aktivnosti na poboljšanju položaju Roma u našem društvu. Takodje, razmatrana je i mogućnost zajedničkog učešća u projektima od zajedničkog interesa. Iz kancelarije Ombudsmana saopšteno je da postoje brojne aktivnosti na terenu u kojima ova institucija učestvuje, a kroz koje se rješavaju konkretni problem pojedinaca i grupa iz romske zajednice.

Ombudsman je uključen u rješavanje brojnih problema romske populacije u svim oblastima života od obrazovanja, stanovanja, diskriminacije. Takodje, istaknuta je važnost komunikacije nacionalnih savjeta sa Ombudsmanom, koja u proteklom period nije bila na dovoljno visokom nivou. Posjeta predstavnika Romskog Savjeta je izuzetno značajna i predstavlja prvu posjetu jednog nacionalnog savjeta instituciji Ombudsmana.

U skladu sa tim gospodin Bjeković izrazio je spremnost na saradnju kroz koncipiranje Memoranduma o saradnji koji bi sadržao konkretne teme i oblasti saradnje. U razgovoru je zaključeno da bez obzira na Memorandum, postoji prostor da Romski savjet kroz procesuiranje konkretnih slučajeva kršenja ljudskih prava romske zajednice, ostvari saradnju sa kancelarijom Ombudsmana. Od strane Zaštitnika upućen je poziv da se ostvari blagovremnena komunikacija zbog boljeg i efikasnijeg riješavanja slučajeva u romskoj populaciji. Aktivnosti i smjernice našeg plana treba dostaviti u što kraćem roku da bi se blagovremeno ostvarila što bolja saradnja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*