Flash Vijesti

Izvještaj sa III kvartalnog sastanka Ministarstva za ljudska prava i romskog nevladinog sektora,

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Podgorica 26.09.2018.godine

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava održava kvartalne sastanke sa predstavnicima romskih nevladinih organizacija s ciljem medjusobnog informisanja i dijaloga u odnosu na buduće aktivnosti. Sokolj Beganaj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, otvorio je sastanak i prisutne upoznao sa planovima ovog resora u narednih mjesec dana. Prije svega Ministarstvo planira realizaciju kampanje o suzbijanju pojave ugovorenih brakova. Planira ase posjeta Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Tivtu, Herceg Novom i Ulcinju. Dakle, obilaziće se gradovi u kojima ima pripadnika romske populacije.

Dio planiranih aktivnosti odnosiće se i na pitanje političke participacije kroz organizaciju radionica za pripadnike romske populacije. U tom smislu 11. oktobra je zakazana prva radionica u Nikšiću, a nakon toga će biti organizoavana radionica i u Beranama. Gospodin Beganaj je iskoristio priliku da zatraži podršku i romskih nevladinih organizacija iz Nikšića u organizaciji radionice. Pored navedenih aktivnosti planiraju se i organizovati edukativne radionice na temu diskriminacije Roma. Te radionice će biti organizovane 26.10. u Podgorici, 28.10. u Beranama i 6.12. u Tivtu. Radionice imaće za cilj da upoznaju romsku populaciju sa mehanizmima zaštite od diskriminacije odnosno načinom kako da se zaštite od takvog ponašanja drugih.

Na kraju, predstavnici Ministarstva manjina uz podršku romskih nevladinih organizacija realizovaće i preventivne ljekarse preglede za žene u opštinama Podgorica, Berane i Nikšić. U perspektivi se planira organizacija velikog medjunarodnog skupa o inkluziji Roma u Crnoj Gori. O tome će Ministarstvo blagovremeno obavijestiti svoije partnere iz civilnog sektora. Beganaj je iskoristio priliku da sve prisutne obavijesti da je počela procedura isplate stipendija za srednjoškolce i studente za period drugog polugodišta 2017-18 godine koje nijesu bile uplaćene.

Takodje, kako je kazao, od kalendarske 2019. godine program stipendiranja će preuzeti Ministarstvo prosvjete.
Samir Jaha iz organizacije Mladi Romi, upoznao je sve prisutne sa projektnim aktivnostima koje ova organizacija sprovodi. Izmedju ostalog aktuelni su projekti sa radnicima i studentima na jačanju njihovih kapaciteta u ostvarivanju prava. Jaha je podijelio i informaciju o tome da će uskoro početi sa realizacijom projekta Romskog obrazovnog fonda koji će podrazumijevati pružanje mentorske podrške za srednjoškolce i studente i stipendiranje 50 srednjoškolaca. Odabrani stipendisti primaće oko 300 eura godišnju stipendiju. Uskoro bi trebalo da se dobiju detaljnije informacije od Romskog obrazovnog fonda o ovom projektu.

U daljem nastavku sastanka bilo je riječi o stipendijskom programu i njegovoj budućnosti. Učesnici sastanaka razmijenjivali su predloge na koji način ovaj program treba unaprijediti. Predstavnik romske nevladine organizacije iz Nikšića Ahmetović Nardi, iskazao je interesovanje da se organizuju odredjene eskurzije i putovanja za učenike i studente na kojima bi oni učili o drugim kulturama i državama. U odnosu na ovo pitanje g. Beganaj je informisao učesnike sastanka da će od naredne godine biti organizovan veći broj eskurzija i putovanja za najbolje učenike i studente kao vid nagrade za njihov uspjeh. Samir Jaha apelovao je na sve prisutne da učine sve što mogu kako bi animirali i motivisali učenike koji su završili srednju školu da se uključe u obuke za saradnike socijalne inkluzije u obrazovanju koje se organizuju u podgoričkoj gimnaziji.

Andrija Djukanović iz Romskog savjeta, predstavio je aktivnosti koje ova institucija realizuje. Savjet svakodnevno pruža podršku pripadnicima romske populacije u rješavanju različitih problema i izazova. Trenutno se realizuju sastanci sa predstavnicima više institucija u cilju produbljivanja saradnje i potpisivanja Memoranduma o saradnji na realizaciji konkretnih aktivnosti usmjerenih na inkluziju romske populacije. Na kraju sastanka još jednom je podvučeno da se iskoristi prilika da se mladi romi aktiviraju kao medijatori u školama jer se sada otvorila mogućnost da nadju zaposlenje i da se na pravi način uključe u društvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*