Flash Vijesti

Glavni grad Podgorica, primjer dobre saradnje sa Romskim Savjetom

Predsjednik Romskog Savjeta Mensur Šaljaj danas  se  sastao sa predstavnicima IPA tima Glavnog Grada, Teodorom  Kusovac i Albinom Međedović. Sastanku su prisustvovali i medijator/ka    Šejla Pepić  i  Dževad Alija,  polaznik projekta ReOpen Doors, kojeg je  Montenesoft edukativni centar realizovao u Crnoj Gori.   Sastanak je bio izuzetno koristan, otvoren i srdačan. Bilo je riječi  o svim aktuelnim problemima sa kojima se  susreću Romi i Egipćani u   Crnoj  Gori.

Zajednička je konstatacija da je Romska i Egipćanska zajednica  vunerabilna i da se susreću sa ogromnim problemima, uglavnom egzistencijalne prirode. Na  sastanku je takođe bilo riječi o  uspješno realizovanom  projektu,   koji je realizovan u saradnji sa Montenesoft i glavnim radom.

Predsjednik Mensur Šaljaj se zahvalio predstavnicima glavnog grada na dosadašnjoj saradnji, koja je bila konstruktivna i korisna za romsku i egipćansku zajednicu, takođe je izrazio nadu i očekivanja da će se ta saradnja nastaviti.  Navedeni  projekat   već daje prve rezultate, ali isto tako očekuje da će se pomenuti   projekat nastaviti.  Šaljaj je prjedložio da bi bilo veoma korisno da stažiranje potraje duže, kako bi se mladi Romi i Egipčani što bolje osposobili, da kvalitetno doprinose razvoju svoje zajednice. Šaljaj je takođe  istakao da ovakav pozitivan primjer treba da sljede i ostale opštine, jer je to model istinske integracije Roma i Egipćana u institucijama sistema.

U narednom periodu, predložit ćemo svim opštinama gdje žive Romi i Egipćani da sljede ovaj primjer, jer se time na direktan način pruža šansa da se mladi Romi i Egipćani u Crnoj Gori integrišu i svojim radom obezbjede  bolju budućnost. Romski savjet će uvjek podržati i promovisati  ovu vrstu projekata, istovremeno apeluje da je Romski savjet spreman na svaki vid saradnje, koje imaju za cilj, djelotvorno učešće Roma i Egipćana u institucijama sistema.

Medijska služba Romskog Savjeta

 

 

 

Leave a Reply