Flash Vijesti

Đukanović i Marković: Crna Gora radi na unapređenju položaja Roma

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Duško Marković uputili su čestitku povodom 8. aprila, svjetskog Dana Roma, predsjedniku Udruženja Roma Crne Gore Isenu Gašiju, svim Romima i učesnicima svečanosti.

“Kontinuirani napori koje smo iskreno ulagali u unapređenje položaja Romske populacije, danas daju konkretne rezultate, što je i konstatovano u brojnim izvještajima međunarodnih organizacija. Crna Gora se ponosi što je i u najizazovnijim vremenima uspjela da očuva multikonfesionalnost, multukulturalnost i multietničnost, koje od vajkada njeguje. Kada je u našem neposrednom okruženju bjesnio bezumni rat, nesebično smo pružili utočište raseljenim i interno raseljenim licima iz ratnim vihorom pogođenog regiona. Među izgnanicima je bio i značajan broj pripadnika Romske populacije, kojima je omogućen povratak u zemlje porijekla ili potpuna integracija u društveno polje Crne Gore”, poručio je Đukanović.

On je naveo da domicilni Romi, kao i oni koji su nakon raseljavanja integrisani u građansko crnogorsko tkivo, punopravni su članovi crnogorskog društva i aktivno doprinose njegovom razvoju.

“Uvjeren sam da i dalje možemo raditi na unapređenju položaja pripadnika romske populacije, dodatno im olakšavajući pristup zdravstenom i obrazovnom sistemu, tržištu rada i mehanizmima u cilju promocije romske kulture. Na tome ćemo predano raditi, jer su Romi, dio moderne crnogorske istorije, te daju aktivan doprinos i učestvuju u svim uspjesima koje smo zajednički ostvarili, od obnove nezavisnosti, do članstva u NATO-u i napretka u pregovorima sa EU, čija ćemo, duboko sam uvjeren, postati prva naredna punopravna članica”, istakao je Đukanović.

Predsjednik Vlade Duško Marković naglasio je da mbijent sveukupne kohezije i društvenog sklada, čini Crnu Goru primjerom regiona i šire.

“Dan Roma je prilika da još jednom istaknemo da Vlada posvećeno stvara kvalitetan institucionalni okvir za unapređenje položaja manjinskih nacionalnih zajednica, te da se Crna Gora prepoznaje kao zemlja koja primjenjuje visoke međunarodne standarde u ovoj oblasti”, navodi se u čestitki.

Premijer podsjeća da su u decembru prošle godine obezbijeđeni su stanovi za 171 porodicu iz kampa Konik 1, čime smo nakon 18 godina zatvorili najveći kolektivni centar u Crnoj Gori.

“Prilika je i da saopštim da smo upravo ovih dana usvojili dokument kojim se uspostavljaju mjere i aktivnosti sa ciljem unapređenja statusa pripadnika romske zajednice u oblasti obrazovanja, zapošljavnja, kulture i zaštite identiteta”, navodi predsjednik Vlade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*