Flash Vijesti

Đukanović čestitao Dan Roma

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 8. aprila, Svjetskog Dana Roma, predsjedniku Udruženja Roma Crne Gore Isenu Gašiju i svim članovima romske etničke zajednice.
„Crna Gora nastavlja da gradi multietničko, građansko društvo koje njeguje i štiti prava i različitosti manjinskih zajednica kroz integrativni pristup i borbu protiv socijalne isključenosti, segregacije i siromaštva.
U proteklom periodu mnogo toga smo zajedno postigli u cilju inkluzije Roma i Romkinja, posebno kada je riječ o obrazovanju kao preduslovu za poboljšanje njihovog socijalnog i ekonomskog položaja. Međutim, pred nama su još brojni izazovi i kratkoročni i dugoročni ciljevi. Danas smo svi zajedno posvećeni borbi sa korona virusom, jednim od najvećih globalnih problema nakon Drugog svjetskog rata. Država Crna Gora je maksimalno fokusirana da u najvećoj mogućoj mjeri štiti zdravlje svojih građana. Uspjeh te najvažnije društvene misije zavisi od poštovanja vanrednih mjera, kao i doprinosa svih nas. Računam i na punu kooperativnost Romske zajednice u ovoj akciji, od koje u dobroj mjeri zavisi naša zajednička budućnost.
Nužan je progres u oblastima zapošljavanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, i naročito, statusa romskih žena i djevojčica kao najranjivijeg dijela zajednice. Ali, nadu u bolju budućnost uliva prije svega kontinuirana i još veća uključenost djece i mladih u obrazovni proces.
Samo kroz saradnju i snažan, sveoubuhvatan institucionalni pristup, možemo doprinositi prevazilaženju zaostajanja i afirmaciji prava i položaja Roma i Romkinja u Crnoj Gori, u skladu s međunarodnim standardima. Pri tome se podrazumijeva da taj proces mora biti praćen jasnim očuvanjem i promovisanjem svih njihovih osobenosti, koje su važan element i vrijednost crnogorske multikulturalnosti.
U svojim planovima i aktivnostima možete računati na punu podršku svih institucija naše zajedničke države Crne Gore.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*