Flash Vijesti

Đukanović čestitao Dan Roma

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, predsjedniku Udruženja Roma Crne Gore Isenu Gašiju uz najbolje želje za dalji uspjeh i blagostanje svih pripadnika Romske zajednice u Crnoj Gori, saopšteno je iz Kabineta Predsjednika Crne Gore.

„Današnji praznik slavi se istovremeno sa 50. godišnjicom Prvog svjetskog kongresa Roma, koji je označio početak snažne kolektivne afirmacije Roma u svijetu. Uprkos kontinuiranim naporima, Romi u Crnoj Gori i brojnim drugim zemljama, i dalje se nepravedno suočavaju sa višestrukim predrasudama, diskriminacijom i nejednakostima u ostvarivanju svojih prava i sloboda. Socijalna inkluzija, borba protiv segregacije i stigmatizacije nastavljaju da budu snažni izazovi romskoj jednakosti u najrazvijenim demokratskim društvima, jednako kao i crnogorskom. Pandemija Covid-19 je takve nejednakosti samo dodatno ogolila, a ranjive učinila još podložnijim teretu zdravstvene, socijalne i ekonomske krize”, navodi Đukanović.

Đukanović je istakao da je u prethodnih nekoliko godina preduzeto mnogo toga kako bi se unaprijedio položaj pripadnika romske populacije u društvu.

“U proteklim godinama, zajedno smo ostvarili puno toga da unaprijedimo položaj Roma, smanjimo društveni jaz, i bolje osiguramo pristup pravima, kreirajući time preduslove za izvjesniju perspektivu poboljšanja kvaliteta života Roma u našoj zemlji. Posebno vidljiv napredak ostvarili smo za najmlađe članove Vaše zajednice u oblasti obrazovanja, kao fundamentu ukupnog razvoja svake zajednice i pojednica”, istakao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore najavio je da će država nastaviti primjenu inkluzivnih politika u društvu u kojoj su Romi uvaženi članovi.

“Uvjeren sam da će Crna Gora kroz dalju primjenu inkluzivnih politika i strateški pristup, nastaviti da se djelotvorno nosi s izazovima razvoja otvorenog i inkluzivnog društva jednakosti, čiji su Romi i Romkinje integrisani, uvaženi i vrijedni članovi. Taj put, jednako kao i evropski put kojim Crna Gora nepovratno korača, je dug i nimalo lak. Ipak, vjerujem da alternativa najvišim demokratskim vrijednostima ne postoji, i da ćemo zajedno dostići cilj koji će značiti i visoko kvalitetniji život za sve nas”, naglašava predsjednik Crne Gore.

On je istakao da je ovaj dan i prilika da istakne jedinstven doprinos koji Romska zajednica daje kulturnoj i etničkoj raznolikosti Crne Gore i njenom multietničkom i građanskom biću.

“Da podržimo Vaš rad i podstaknemo dalji napredak.Sa željom da istrajete u očuvanju svog identiteta – kulture, jezika, običaja i drugih osobenosti koji ga čine izuzetnim, a Crnu Goru bogatijom, kao i da istrajete na poboljšanjuukupnog statusa romske populacije u Crnoj Gori, i tome nastavimo zajedno da doprinosimo, još jednom Vam čestitam Svjetski dan Roma“, zaključio je Đukanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*