Flash Vijesti

Danilovgradski Romi zaslužuju podršku

U razgovoru sa predstavnicima Romskog Savjetap potpredsjednik opštine Danilovgrad gospodin Pavićević izrazio je spremnost za inteziviranje saradnje na poboljšanju položaja pripadnika romske populacije u ovoj opštini. Na sastanku koji je sazvan po zahtjevu Romskog Savjeta razgovaralao se o situaciji u kojoj žive malobrojni Romi u danilovgradskoj opštini. Sa obje strane zaključeno je da malobrojnost romske zajednice nije razlog da se ovom dijelu stanovništva opštine ne posveti zaslužena pažnja i da se ne radi na unapredjenju njihovog trenutnog položaja.

Kao moguće tačke buduće saradnje identifikovane su kulturne manifestacije koje bi za cilj imale upoznavanje gradjana Danilovgrada sa kulturom i tradicijom Roma. Povodom toga, ideja obje strane je da se u skorije vrijeme organizuju večeri romske kulture i muzike kao i postavka odnosno izložba eksponata iz romskog muzeja koja bi bila upriličena u domu kulture Danilovgrad.

Budući da je socio-ekonomski položaja romskog stanovništva u opštini Danilovgrad u velikoj mjeri povoljniji nego kod Roma u drugim gradovima, fokus buduće saradnje usmjeren je na aktivnosti iz oblasti kulture kao i na organizovanje edukativnih radionica za učenike-ce srednje i osnovne škole. U danilovgradskoj opštini ima četiri učenika iz romske populacije u osnovnoj školi i jedan učenik u srednjoj školi. Svi oni redovno pohadjaju nastavu i ostvaruju dobre rezultate koji im omogućavaju nastavak školovanja. To je veoma ohrabrujuća činjenica ubog koje i grad i predstavnici roma mogu biti zadovoljni.

Kroz razgovor predstavnika opštine i Romskog savjeta razmatrano je i pitanje uredjenja romskog groblja koje se nalazi u blizini fabrike “Mermer” . Lokalna uprava je obećala da će vrlo brzo obići tu lokaciju i evidentirati stanje kako bi se pristupilo uredjenju ovog groblja i ono se dovelo u pristojan izgled.Konačno, iz opštinske uprave kazali su da su otvoreni za svaki vid saradnje i konkretnih predloga u cilju poboljšanja položaja romske manjine te da su otvoreni i za potpisivanje Memoranduma o saradnji kojim bi se definisale zajedničke aktivnosti sa Romskim savjetom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*