Flash Vijesti

Budvanska opština traži rješenje za naselje Palestina

Romski Savjet je organizovao sastanak sa predsjednikom opštine Budva u želji da čuje koji su planovi opštine za romsko naselje Palestina i što se sve od strane opštine preduzima da bi uslovi stanovanja ljudi koji tamo žive bili podignuti na pristojniji nivo. U razgovoru sa gradonačelnikom Budve gospodinom Krapovićem predstavnici Savjeta Senad Sejdović i Andrija Djukanović, informisani su da opština ima projekat za rješavanje stanja u romskom naselju Palestina. Naime, ovo naselje godinama unazad ima ogromne probleme sa lošom infrastrukturom, niskim stepenom higijene i veoma nepovoljnim stambenim uslovima svojih stanovnika.

Predsjednik opštine Budva g. Krapović, upoznao je članove Savjeta da je on inicirao nalaženje rješenja za stanja u naselju Palestina i da je zajedno sa arhitektom gospodinom Ivom Marinovićem došao do rješenja u vidu projekta izgradnje montažnih kuća kojima bi se ovo naselje rasformiralo i stvorili novo sa dostojanstvenim uslovima života.
Medjutim, takvom rješenju se, kako je rekao g.Krapović, protive stanovnici mjesene zajednice Grbalj u okviru koje bi se to naselje gradilo. Bilo je, kako je kazao, više razgovora sa stanovnicima Grblja na tu temu ali se nije uspjelo doći do dogovora. Protivljenje ideji o stvaranju novog naselja i dalje je prisutno medju stanovnicima Grblja.

U okviru tog, planiranog, naselja romskim porodicama bile bi dodijeljene kuće od po 80 m2 koje bi opština iz svojih sredstava izgradila. Potrebna su sredstav u iznosu od oko 400.000 eura koje bi opština mogla da obezbijedi iz svojih sredstava ali i kroz podršku drugih donatora. To, po riječima gradonačelnika, nijesu velčika sredstva ako se ima u vidu kolika bi korist bila učinjena za opštinu i stanovnike naselja Palestina.

Gradonačelnik je kazao da će pokušati da do kraja novembra organizuje sastanak na kome bi se okupili svi koji su zainteresovani za rješavanje problema naselja Palestina, kako bi se još jednom pokušao postići dogovor. S tim u vezi istakao je da bi bilo dobro da i predstavnici Romskog Savjeta budu prisutni na tom sastanku i daju doprinos postizanju rješenja.

Takodje, u rješavanje problema biće uključene i institucije na nacionalnom nivou kao što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Konačno, naselje Palestina je na duži rok neodrživo i mora se nalaziti trajno rješenje. Ukoliko gradjani Grblja i dalje budu imali negativan stav o gradnji novog naselja za Rome moraće da se traži neko alternativno rješenje.
Ipak, g. Krapović je izrazio nadu se da će svi na kraju shvatiti da bi realizacija ideje o novom naselju svima donijela benefite i doprinijela rješavanju dugogodišnjeg problema stanovnika Palestine. Svi napori koje trenutno opština čini da pomogne stanovnike naselja Palestina, koštaju mnogo više nego što bi to bila izgradnja novog i uredjenog naselja. Iako opština pomaže u popravljanje infrastrukture, pružanju jednokratne pomoći i različitih drugih vrsta pomoći, sve su to, po riječima g. Krapovića kratkoročne mjere kojima se ne postiže trajno rješenje.
Predstavnici Romskog Savjeta su izrazili spremnost da daju podršku opštini u komunikaciji sa stanovništvom naselja Palestina ali i sa institucijama sistema kako bi se romima u budvanskoj opštini život učinio boljim i kvalitetnijim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*