Flash Vijesti

50 godina od premijere filma Aleksandra Petrovića Skupljači perja

Crnogorska kinoteka, u saradnji sa Romskim Savjetom Crne Gore i Narodnom bibliotekom “Radosav Ljumović”  obilježava 50 godina od premijere kultnog filma Aleksandra Petrovića „Skupljači perja”.

Film će biti prikazan u četvrtak  20. aprila u 20h, u Kosoj Sali Biblioteke, a, uoči projekcije,  kratak osvrt na njegov značaj pružiće filmski reditelji Miloš Radivojević i Branko Baletić.

U ovom ostvarenju  snimljenom 1967. godine, po prvi put je vjerno predstavljen život Roma na sjeveru Vojvodine i njihov položaj u društvu.

Neumorno traganje za srećom i stalni aktivni odnos prema životu obilježje je jednog mentaliteta koji nam ovaj film otkriva u svoj njegovoj poetičnosti i surovosti, sa čvrstom namjerom da se tema iscrpi do kraja u svom bogatstvu, bez ustupaka bilo kakvim žanrovskim ograničenjima.

U glumačkoj ekipi zastupljeni su bardovi jugoslovenskog glumišta: Bekim Fehmiu, Velimir – Bata Živojinović, Olivera Vučo, Gordana Jovanović i Mija Aleksić, koji svojim zajedništvom donose pun sjaj ovom izuzetnom filmskom ostvarenju.

Film je nagrađen Velikom Zlatnom Arenom na 14. Filmskom festivalu u Puli, Specijalnom velikom nagradom glavnog žirija na 20. Filmskom festivalu u Kanu (1967), a bio je nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 1968. godine.

 

21.04.2017.god.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*